Bc. Lukáš Ferenc - gold

Jaký dopad bude mít koronavir na realitní trh?

Jak ovlivní ceny nemovitostí koronavir a s tím související vládní opatření brzdící ekonomiku? Vyplatí se s prodejem nemovitosti počkat, nebo naopak prodat co nejdříve?
Coronavir a nemovitosti

Ceny nemovitostí v době Koronaviru a jak to bude, až to celé skončí? To je peprné téma, které zamotá hlavu nejen předním ekonomům, realitním zprostředkovatelům, ale i majitelům nemovitostí. Odpověď není jednoduchá, ale pojďme si v tomto článku říci, jak to pravděpodobně bude brzy na realitním trhu vypadat. 

Situace, která nás momentálně provází není jednoduchá. Vláda ČR hrozí ještě přísnějším opatřením v podobě „Lock down“ a vývoj situace vzhledem k nakaženým a stále rostoucím číslům tomu víc a víc napovídá. Není to optimální situace pro řadu profesí, ale ani pro majitele nemovitostí. Mnoho vlastníků si pokládá otázku, zda ceny nemovitostí půjdou dolů či budou stagnovat, nebo naopak stále porostou. Optimisté stále věří i tomu, že naopak ceny zejména v Praze půjdou stále i když pomaleji směrem vzhůru. Pojďme se společně podívat na několik statistických údajů jak se ceny nemovitostí doposud vyvíjely. 


Ceny bytů v Praze rostou nepřetržitě již od začátku roku 2014. Konec roku 2018 nebyl i přes regulaci hypotečních úvěru výjimkou. Trend zatím pokračuje i v roce 2020, kde u všech segmentů bytového fondu dochází k růstu. Průměrná cena bytu v cihlovém domě se zastavila na novém historickém maximu 93 tis. Kč za m2. Byty v panelových domech se cenově dostaly na 76 tis. Kč za m2.


Další regiony se statisticky příliš neliší a jsou na tom velmi podobně a většinově pokračuje růstový trend. V Brně se průměrná cena bytu dostává aktuálně nad 68 tisíc Kč za m2. V Kladně, Kolíně Plzni a Českých Budějovicích poprvé v historii překročila hranici 45 tisíc. Kč za m2.

V Ústí nad Labem a obecně v Ústeckém kraji, jsou ceny tradičně nejlevnější, kdy ceny se pohybují okolo 21 tisíce Kč za m2 , před pěti lety byla cena dokonce 10 tisíce Kč za m2.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Bc. Lukáš Ferenc

Bc. Lukáš Ferenc

Lukáš Ferenc, realitní specialista na lokalitu Praha a Střední Čechy, www.nejlepsimakler.eu, tel.č. 774739631

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ODBĚR NEWSLETTERU

PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NOVÝCH NABÍDEK A ČLÁNKŮ A UŽ NIKDY NEZMEŠKÁTE NOVOU NABÍDKU ...

Neodesíláme spam! Přečtěte si naše podmínky GDPR pro více informací.